woensdag 10 januari 2007

Film en Beeldende Kunst

Aangezien het medium Film, een visueel medium is, is het niet raar dat zowel bij het ontstaan, als bij de ontwikkeling ervan telkens weer gecombineerd word met de beeldende kunst. De impressionisten begonnen werden al geïnspireerd door de ontwikkeling van Fotografie. Zij bestede hierdoor meer aandacht aan lichtval, kleuren van een moment en de verandering die hierin ontstaan door tijd. Zo schilderde Monet dezelfde kathedraal op verschillende tijden van de dag. Wanneer je Monet's schilderijen achter elkaar zou zetten krijg je bijna al een soort film.
Kathedrale von Rouen (Monet)

Toen ook de film steeds meer aan bekendheid won, werd ook hierop gretig ingegaan door de kunstenaars. Uiteraard was er ook een groot gedeelte wat zich verzette tegen het nieuwe medium. Zij zagen het niet als kunst maar verzette zich tegen de realistische beelden en maakte werk dat steeds abstracter werd. Hierdoor is het ook niet vreemd dat het wel een tijdje heeft geduurd voor er echt interessante verwervingen ontstonden tussen de Beeldende kunst en Film. In Frankrijk was wel geëxperimenteerd met deze combinatie, maar tot 1910-1920, waren het niet veel meer dan goed vastgelegde toneelstukken. Daarna werden op uiteenlopende manieren combinaties gemaakt. De ene film bevatte decorstukken gemaakt door een kunstenaar, terwijl bij een andere film juist de kunstenaar zelf de regie of de camera in handen nam. Onderstaand een lijstje van hoe deze combinaties in elkaar zaten:

-Decors en belichting door beeldend kunstenaars gemaakt ontstonden vanuit de theatertraditie (Expressionisme)
-Het probleem van de uitdrukking van tijd, verandering en beweging (Cubisme, Futurisme)
-De fascinatie van de technische mogelijkheden montage en trucage (Surrealisme)
-Het middel tot uitdragen van Ideologie waarbij beeldende kunst en film verbonden waren niet zozeer door formele overeenkomsten al dan weldoor een gemeenschappelijke mentaliteit (Constructivisme)
-Ook gaf film hen de kans om muziek en beeld te gaan combineren(dit duurde wel iets langer)

Geen opmerkingen: