maandag 15 januari 2007

Futurisme, meer dan een stijlvernieuwing


Futurisme, meer dan zomaar een stijlvernieuwing

Marinetti, die in 1909 het eerste Futuristische Manifest schrijft, dat gepubliceerd wordt op de voorpagina van het Franse dagblad ‘Le Figaro’, is de geestelijke vader van het futurisme.

Het futurisme is revolutionair. Het is meer dan de zoveelste stijlvernieuwing in de kunst. Het is een nieuwe wereld een nieuwe visie een nieuwe levenshouding en voor het eerst wordt er in de kunst naar nieuwe middelen gezocht. Met het futurisme verschijnt de kunstenaar zelf ten tonele. Kunst wordt Live Art. Om een rechtstreekse confrontatie met het publiek te kunnen realiseren, introduceerde Marinetti een nieuw kunstmedium: de PERFORMANCE. Deze live optreden werden de ‘serata futurista’ genoemd. (futuristische avonden)

Talloze manifesten in veel steden in Europa dragen ertoe bij dat het Futurisme in het centrum van de belangstelling staat. Voor de futuristen was het manifest het ideale middel om hun ideeën te propageren.

Marinetti was zich bewust van de draagwijdte en schreef: “Dank zij ons zal er een tijd komen dat leven geen kwestie meer zal zijn van arbeid en brood, maar een kunstwerk”. “Wij willen de musea, de bibliotheken en de academies op elk gebied vernietigen en tegen het moralisme het feminisme en tegen iedere lafheid strijden, die op doelmatigheid en eigenbelang berust”.

In 1912 wordt de eerste schilderijententoonstelling geopend. Vijf schilders die het manifest ondertekenen zijn

- Giacomo Balla
- Carlo Carra
- Gino Severini
- Umberto Boccioni
- Luigi Russolo


Geen opmerkingen: