maandag 15 januari 2007

Futurisme, het ontstaan

Abstracte kunst
Futurisme, visies op de geschiedenis, breuk met het verleden

Het ontstaan

De constructie van de eerste elektrische stroombron in 1800 door Volta, zal leiden tot de tweede industriƫle revolutie: De toepassing van de elektriciteit geeft aanleiding tot een hele reeks uitvindingen waardoor snelheid centraal komt te staan. De uitvinding van de ontploffingsmotor door Lenoir in 1860 en van de elektrische en dieselmotor door Diesel in 1897 hebben strekkende gevolgen. De mogelijkheden lijken onbeperkt en onbegrensd.

De nieuwe verwezenlijkingen van de technologie roepen eind 19e eeuw, tegengestelde levenshoudingen, o.a. ook bij de kunstenaarsgroepen op.

Begin 20ste eeuw, nog voor de 1e wereld oorlog zijn de gevoelens duidelijk verdeeld.
- pessimisme, angst, vertwijfeling bij de Duitse expressionisten, die thema’s als vereenzaming van de mens en angst tot onderwerp nemen.
- Optimisme en geloof in de toekomst bij de kubisten en zeer extreem bij de futuristen.

Het futurisme is een Italiaanse beweging en kunststroming van 1909 tot 1914. Het futurisme is ontstaan vanuit het kubisme. Enkele kenmerken van het futurisme zijn snelheid, energie, agressie, krachtige lijnen, vooruitgang en nieuwe technologie.
Vernieuwen is de boodschap. Dynamiek en snelheid worden de twee centrale begrippen voor de futuristen. De toekomst wordt verheerlijkt en de futuristische kunstenaars roepen op de brug met het verleden op te blazen.

Geen opmerkingen: